Invenția Qualcomm care ar putea face 5G o realitate pe telefoane

de: Florin Cașotă
23 07. 2018

Qualcomm dezvălui prima antenă 5G mmWave pentru smartphone-uri, astfel QTM052 ar putea transforma în realitate vitezele gigabit pe smartphone-uri.

Multe piese din puzzle trebuie să se potrivească pentru ca în viitor să avem un internet 5G pe smartphone-uri. Trebuie să se decidă benzile de frecvență, standardele trebuie puse la punct, noi modemuri și alte hardware-uri trebuie realizate pentru a suporta aceste viteze. Qualcomm a rezolvat o problemă importantă prin prezentarea antenei QTM052 mmWave, prima antenă care ar permite vitezele mari de internet pe telefoanele mobile.

Pentru ca tu să poți folosi 5G pe smartphone trebuie să existe un hardware mmWave viabil pentru telefoane. Nu este ușor de realizat. În timp ce porțiunea mmWave a spectrului oferă viteze mult mai rapide decât în prezent aceasta are și neajunsuri, este mult mai ușor blocată de lucruri precum pereți și chiar de mâinile utilizatorului ținute deasupra dispozitivului.

Soluția Qualcomm o reprezintă QTM052, un modul cu patru antene care poate să găsească cu exactitate cel mai puternic semnal 5G. Poate chiar ricoșa semnalul de diferite suprafețe. Produsul companiei este destul de mic, încât poate fi inclus de producătorii de telefoane în marginile smartphone-urilor.

Modemul Qualcomm x50 5G este creat să suporte până la patru astfel de module, unul pe fiecare parte a telefonului, astfel 16 antene vor asigura un semnal puternic.

Dacă se descurcă la fel de bine și pe teren atunci soluția Qualcomm ar putea fi un pas mare în față, un pas către smartphone-uri capabile de viteze 5G. E bine că nu va trebui să aștept prea mult să vedem dacă așa este, deoarece reprezentanții Qualcomm au declarat că primele dispozitive cu QTM052 se vor lansa la începutul anului 2019. Apoi poate vom avea și rețele 5G la care să ne conectăm.

În România, ANCOM a adoptat pe 19 iulie un plan privind alocarea benziilor de frecvențe 470-790 MHz precum şi opțiunile de reglementare asociate. Astfel, documentele necesare pentru licitația privind frecvențele destinate tehnologiei 5G ar trebui să fie finalizată până în iulie 2019, iar licitația de spectru va fi încheiată cel mai târziu în decembrie 2019.